Terenttilän työväenyhdistys

Metsapirtti

Loikkaa: valikkoon, hakuun

Historia

 • Terenttilän työväenyhdistys sai lääninhallitukselta diaritodistuksen helmikuussa 1909.
  • Sen perustamisesta ei ole ollut käytettävissä tietoja, ei myöskään toiminnasta. Perustava kokous on pidetty M. Suokkaan talossa, jossa uusia jäseniä liittyi kolmattakymmentä. Yhdistyksen puheenjohtajaksi valittiin M. Sutinen, varalla G. Viskari; kirjuriksi H. Kyllästinen ja muiksi jäseniksi johtokuntaan J. Kuparinen, H. Myöhänen, S. Koppanen ja J. Henttonen. Tämä yhditys ilmeisesti kuoli synnytystuskiinsa, koska 'Työ' kertoo 19.4.1917, että oli jo kolmas kerta, kun työväenyhdistys perustettiin paikkakunnalle.
  • J. Korpelaisen talossa pidettiin 15.04.1917 työväenyhdistyksen perustava kokous, jonka puheenjohtajana oli H. Haikonen ja kirjurina M. Ukkonen. Jäseniä liittyi 46. Yhdistyksen puheenjohtajaksi valittiin E. Karjalainen, varalle T. Tuokko, muiksi jäseniksi johtokuntaan E. Lagström, J. Henttonen, J. Tuokko, V. Paukku, H. Majuri, H. Haikonen ja S. Koppanen.
 • Metsäpirtin pitäjän Terenttilän työväenyhdistyksen perustava kokous pidettiin t.k. 15 pnä Terenttilän kylässä Juho Heikinp. Karjalaisen talossa.
  • Perustavan kokouksen puheenjohtajana toimi Heikki Haikonen ja kirjurina Matti Ukkonen.
  • Kokoukselle estettiin Suomen Työläisliiton säännöt ja hyväksyttiin ne.
  • Sekä samalla päätettiin perustaa paikkakunnalle työväenyhdistys ja liittyä sosialidemokraattiseen puolueeseen. Työväenyhdistyksen nimeksi hyväksyttiin 'Metsäpirtin Terenttilän työväenyhdistys', jonka kotipaikkana on Metsäpirtin pitäjän Terenttilän kylä ja kuuluu Viipurin läänin itäisen vaalipiirin sos.dem. piiritoimikuntaan.
  • Samassa tilaisuudessa liittyi yhdistykseen 46 jäsentä.
  • Kokous valitsi kuluvan vuoden ajaksi yksimielisellä päätöksellä yhdistyksen puheenjohtajaksi Emmanuel Karjalaisen ja varapuheenjohtajaksi Tuomas Tuokon, sekä muiksi johtokunnan jäseniksi Eevert Lagströmin, Juho Henttosen, Juho Tuokon, Wille Paukun, Heikki Majurin, Heikki Haikosen ja Simo Koppasen.
  • Tässä yhteydessä sopii mainita, että tämä on jo kolmas kerta kuin yhdistys perustettiin tälle paikkakunnalle. Kaksi edellistä ovat toiminnan puutteessa taka-aikoina kuolleet synnytystuskiinsa; joten siis toivotamme onnea ja kestävyyttä toiminnassamme tälle uudelle tulokkaalle järjestyneen työväen riveihin. Ja että työn rakaan raatajat nyt jo ymmärtäisivät asemansa ja liittyisivät yhä sakemmin joukoin taajempiin riveihin järjestyneen työväen eturintamaan.

Lähteitä

Etusivu Kylät Talot Väestö Zaporozhskoje
Henkilökohtaiset työkalut