Lehdet1939

Metsapirtti

Loikkaa: valikkoon, hakuun

Sisällysluettelo

Lehdistö

Tammikuu 1939

Helmikuu 1939

 • 02.02.1939 Metsäpirtin lotat lahjoittivat sk:lle 5000 mk Käkisalmen Sanomat
  • Lotta Svärd-yhdistyksen Metsäpirtin paikallisosaston vuosikokous pidettiin viime sunnuntaina. Alussa laulettiin 'Kiitos Sulle Jumalani'. Paikallisosaston puheenjohtaja Lydia Hämäläinen avasi kokouksen luoden katsauksen kuluneen vuoden toimintaan.
  • ...
 • 16.02.1939 Metsäpirtin Joentaakse perustettu urheiluseura Käkisalmen Sanomat
  • V.- ja U.- seura Joentaan Pyrkijät
   • Metsäpirtin voimistelu- ja urheiluseura 'Sarastuksen' Joentaan alaosaston ylimääräinen kokous pidettiin tk. 12 pnä. Osaton puheenjohtaja Antti Paksu avasi kokouksen. Kokouksen puheenjohtajaksi valittiin Toivo Hämäläinen ja sihteeriksi Aili Puikkonen. Kokous katsottiin lailliseksi ja päätösvaltaiseksi. Pöytäkirjan tarkastajiksi valittiin Jonne Repo ja Vilho Meskanen.
   • Käydyn keskustelun aikana selvisi, että seura on epämääräisissä suhteissa pääseuraan, jonka johdosta päätettiin perustaa paikkakunnalle oma voimistelu- ja urheiluseura. Uuden seuran nimeksi hyväksyttiin V.- ja U.-seura Joentaan Pyrkijät. Seuran puheenjohtajaksi valittiin Aulis Ryyppö ja muiksi johtokunnan jäseniksi Armas Kuoppa, Väinö Haapsaari, Aleks Hämäläinen, Emil Haapsaari, Toivo Mp Hämäläinen, Aili Puikkonen ja Herman Tp Torikka, varalle Seemi Pusa ja Emil Susi. Johtokunnan huoleksi jäi laatia seuralle säännöt, jotka sitten yleinen kokous hyväksyy. Jäsenmaksuksi hyväksyttiin mk 2:-.
 • 16.02.1939 Metsäpirttiläistä kalastajaa pidetty vangittuna Venäjällä viisi kuukautta Käkisalmen Sanomat
  • kalastusluvan puuttumisen takia.
  • Syyskuun 15 p:nä pidätetty metsäpirttiläinen kalastaja yhä Venäjällä.
   • Vasta tammikuussa venäläiset myönsivät, että Leppänen on Venäjällä.
   • Syyskuun 15 päivänä viime vuonna pidättivät venäläiset metsäpirttiläisen kalastajan Antti Hyytiän venekunnan Laatokalla väittäen, että venekunta oli ylittänyt Suomen ja Venäjän välisen merirajan. Venekunta kuljetettiin Miikkulaisiin, jossa venekunnan miehiä kalastajia Antti Hyytiää (talo 3023), Sulo Hämäläistä (talo 3104) ja Tuomas Leppästä (talo 3051) kuulustettiin. Tällöin havaittiin, että Hyytiällä ja Hämäläisellä oli mukanaan kalastusluvat Venäjän aluevesillä kalastamista varten, kun sen sijaan Leppäsen lupaa ei ollut mukana, vaikka hänen nimensä oli kyllä niiden kalastajien luettelossa, joille kalastuslupa oli myönnetty.
   • Viisi päivää kestäneiden tutkimusten jälkeen palautettiin Hyytiä ja Hämäläinen, mutta sen sijaan Tuomas Leppänen on yhä edelleen Venäjällä. Kuvaavaa venäläisten menettelylle on, että venäläiset viranomaiset ilmoittivat vasta tammikuun alkupuolella tänä vuonna Suomen viranomaisille, että Leppänen on pidätettynä Venäjällä luvattomasta rajan ylityksestä. Aina tammikuuhun saakka sen sijaan venäläiset kielsivät jyrkästi, että Leppänen olisi Venäjällä.
   • Tällainen venäläisten menettely osoittaa jälleen, että heiltä puuttuu kerta kaikkiaan hyvää tahtoa järjestää naapurisuhteet edes siedettävälle kannalle. Onhan järjetöntä pitää miestä vangittuna viittä kuukautta vain siitä syystä, että tällä ei ollut kalastuspapereita mukanaan. Venäläiset rikkoivat kalastussopimusta siinäkin suhteessa, että he pidättivät Leppäsen, vaikka kalastussopimuksen mukaan kalastusveneen omistaja tai päällikkö on vastuussa siitä, että miehistöllä on asianmukaiset lupapaperit.
   • Sitäpaitsi ei ole todistettu, että pidätys edes oli tapahtunut Venäjän puolella. Päinvastoin Suomen merivartioviranomaisten lausunnon mukaan tapahtui pidätys n 1.5 km Suomen puolella. Venäläiset siis ovat loukanneet törkeästi rajarauhaa.
   • Suomen viranomaisten on syytä ryhtyä ponteviin toimenpiteisiin kalastaja Leppäsen vapauttamiseksi Venäjältä. Vaikka hänellä ei ollutkaan mukanaan lupapapereita, on kohtuutonta, että miestä pidetään vangittuna siitä syystä Venäjällä kuukausimääriä, varsinkin, kun ei ole sitovasti todistettu, että pidätys edes olisi tapahtunut Venäjän aluevesillä.
 • 16.02.1939 Metsäpirttiläisten kalastusolot eivät näytä valoisilta Käkisalmen Sanomat
  • Venäläisten rettelöinti kalastusluvista uhkaa karkoittaa kaikki metsäpirttiläiset kalastajat ammatistaan.
   • Kevät tekee tuloaan tänne Metsäpirttiinkin päivien pidentyessä ja kirkastuessa. Kalastajien ajatuksia askarruttavat näin keväällä kalastuskysymykset, varsinkin kalanpyynti Venäjän aluevesillä. Maaliskuun aikana on nimittäin jätettävä asianomaisiin virastoihin anomukset kalastusluviksi Venäjän puolella. Tänä vuonna ovat jo monet metsäpirttiläiset kalastajat sitä mieltä, että jolleivät venäläiset lupaa helpoituksia viimekesäisiin määräyksiinsä ja jolloivät he lopeta nykyistä alituista rettelöintiään kalastettaessa kalastussopimuksen mukaan heidän puolellaan, on turha ollenkaan pyytää kalastuslupia Venäjän vesialueelle, koska venäläisten kohtuuttomia määräyksiä ja vaatimuksia ei voi mitenkään toteuttaa. Sen tähden toivotaankin täällä hartaasti, että Suomen hallitus ryhtyisi neuvotteluun Laatokan kalastussopimuksen järjestämiseksi sille kannalle, että sopimuksessta poistettaisiin kaikki liialliset ja turhanpäiväiset määräykset, joista ei ole hyötyä kenellekään, mutta joiden nojalla venäläiset aina pääsevät rettelöimään, jos vain tahtovat. Tuoreessa muistissa on vielä syyskuun 15 päivänä tapahtunut Antti Hyytiän venekunnan pidätys Laatokalla. Venekunnan kolmatta miestä Tuomas Leppästä ei ole vieläkään vapautettu Venäjällä. Hän oli muuten vasta ensimmäistä kertaa Hyytiän veneessä mukana. Hän on kotoisin Vanhajaaman kylästä, mäkitupalainen ja köyhä kalastaja, joten hänen kohtalonsa on sitäkin kovempi.
   • Toisena suurena vitsauksena ovat Metsäpirtin kalastajille olleet huomattavat pyydysmenetykset. Niinpä vv. 1936-37 tapahtuneet lukuisat pyydysmenetykset antoivat miltei kuoliniskun metsäpirttiläisten kalastukselle. Syksyllä v 1937 jäi yli 40:ltä metsäpirttiläiseltä kalastajalta pyydyksiä mereen. Pienin kärsitty vahinko oli 100 ja suurin 22.200 mk., muut siltä väliltä. Valtion taholta myönnettiin kaikkien Laatokan kalastajien verkkomenetysten korvaukseksi 100.000 mk., josta summasta metsäpirttiläiset kalastajat saivat 57.200 mk. Avustuksia jaettaessa otettiin huomioon perhesuhteet ja varallisuus ja nousivat vahinkojen korvaukset 20-30 prosenttiin kärsitystä vahingosta. Niin kiitollisia kuin kalastajat tästäkin avusta ovat, on kuitenkin selvää, ettei sen turvin voitu ryhtyä hankkimaan uusia lohiverkkoja, vaan ovat monet siirtyneet pitkäsiimapyyntiin tai hankkineet muikkuverkkoja ja siikaverkkoja siinä toivossa, että he tälläkin tavalla pysyvät leivässä ja särpimessä. Niin tapahtuisikin, jos saisi rauhassa kalastaa kalastussopimuksen puitteissa Venäjän aluevesillä, jotka ovat parhaita pyyntipaikkoja, ja jossa metsäpirttiläiset kalastajat ovat ikimuistoisista ajoista saakka kalastusta harjoittaneet. Saaliit olivat aikaisempina kesinä varsin hyviäkin, mutta viime kesinä kovin heikkoja, koska venäläiset eivät sallineet kalastusta aluevesillään. Venäjän puolella kalastaa säännöllisesti 350-370 kalastajaa, joten kysymyksessä on varsin huomattavan ryhmän elinkeino.
   • Huolimatta siitä, että venäläiset rettelöivät, on kalastajien kuitenkin syytä ajoissa hankkia kalastuslupansa. On luotettava siihen, että asia jotenkin korjautuu. Jos näin tapahtuu, on paljon suurempi vahino, ellei kalastuslupaa olekaan aikanaan haettu.
  • Vanha Aatami
 • 21.02.1939 Kahdet kilpa-ajot Metsäpirtissä sunnuntaina Käkisalmen Sanomat
  • Saaroisten jäällä radalla 22 hevosta
   • Metsäpirtissä järjestettiin sunnuntaina kahdet kilpa-ajot, toiset Laatokan jäällä Saaroisten rannassa Metsäpirtin Hevosystäväinseuran järjestäminä ja toiset Suvannon jäällä Raajun lahdella Metsäpirtin Maamiesseuran järjestäminä.
   • Metsäpirttiläisiä osallistujia: T. Vehviläinen, M. Peltonen, V. Paukku, A. Saarinen, T. Hämäläinen, M. Laurila, T. Myöhänen, H. Peiju, A. Hyytiä, A. Ahtiainen
  • Metsäpirtin Hevosystäväinseuran vuosikokous
   • pidettiin sunnuntaina Albert Hämäläisen talossa Saaroisissa. Kokouksen puheenjohtajana toimi A. Hyytiä ja sihteerinä M. Peltonen.
   • Luettiin ja hyväksyttiin seuran vuosikertomus ja tilit. Johtokunnan erovuoroiset jäsenet A. Hyytiä ja M. Peltonen sekä varajäsenet A. Saarinen ja T. Paukku valittiin uudelleen. Tilintarkastajiksi valittiin J. Saarinen ja T. Paukku sekä edustajaksi Etelä-Karjalan Hevosjalostus liiton kokouksiin M. Peltonen.

Maaliskuu 1939

Huhtikuu 1939

Toukokuu 1939

 • 04.05.1939 Metsäpirtin sk:n Saaroisten talon laajennustyöt Käkisalmen Sanomat
  • valmistuvat ensi kuussa. Taloon tulee m.m. noin 20 m pitkä juhlasali
  • Metsäpirtin suojeluskunnan Saaroisissa olevan talon laajennustyöt ovat edistyneet jo niin pitkälle, että laajennusosan seinät ovat jo hakatut, niin että koko laajennus valmistuu ensi kuussa. Talosta tuleekin nyt kaikin puolin tilava ja tarkoitusta vastaava. M.m. juhlasalista tulee noin 20 m pitkä. Lisäksi tulee taloon tilava näyttämö, ravintola, keittiö, vahtimestarin asunto, vaatteiden säilytyshuone, tilava odotushuone ja eteinen. Talon lisäksi rakennetaan varastorakennus ja pidätettyjen koppi. Tämän kesän rakennusohjelmassa on vielä urheilukenttäkin. Talon ja kentän rakennustöitä varten on tehty useita lahjoituksia paikkakunnalta, minkä lisäksi useita talkoita on pidetty. Lotat lahjoittivat 5000 mk. Metsäpirtin Osuuskauppa 1000 mk, jne. Nyt on saatu myös arpajaisten toimeenpanemislupa. Talo on sk:n omalla, noin 2 ha:n suuruisella tontilla. Uusitun talon vihkiäiset pidettäneen juhannuspyhänä.
 • 04.05.1939 Metsäpirtin Säästöpankin talletukset 2.561.591 mk Käkisalmen Sanomat
  • Lainat nousevat 1.714.724 markkaan
  • ...
 • 13.05.1939 Suuri joukko hevosia otettu kantakirjaan Käkisalmen Sanomat

Kesäkuu 1939

 • 20.06.1939 Metsäpirtti Käkisalmen Sanomat
  • Metsäpirtissä tuhoutui 20 ha metsää palossa lauantaina. Tuli irti jälleen Rossoissa. ...
  • Metsäpirtin suojeluskunta voitti rajavartioston ampumaottelussa viime sunnuntaina. ...
  • Linnoitustyöt sujuvat hyvin. Työteho odotettua parempi. Rajaseutujen linnoitustyöt vapaaehtoisella työvoimalla ovat olleet käynnissä jo vähän yli kaksi viikkoa, ja alku on osoittautunut erittäin lupaavaksi. ...
  • Kansallisen kokoomuspuolueen edustajaehdokas kirkkoherra J. O. Markkola pitää valtiollisen esitelmätilaisuuden tänään tiistaina Metsäpirtissä Kirkonkylän ns talossa klo 18.
  • Metsäpirtin Viisjoen ja Saaroisten Sähköosuuskunta rl:n varsinainen kevätkokous pidettiin sunnuntaina ...
  • Metsäpirtti Käkisalmen Sanomat
   • Valtiolliset vaalit Metsäpirtin kunnassa ...
 • 22.06.1939 Metsäpirtin Koselassa sk:n kokkojuhla juhannusaattona klo 20. Käkisalmen Sanomat
  • Kirkollisia ilmoituksia Käkisalmen Sanomat
   • Avioliittoon kuulutetaan: Tal.p. Eemil Aapronp. Lemmetti Joentakaa ja tal. tr. Aili Antintr Pajari Tapparista, ...
   • Muuttaneita: Tal. Iivari Antinp Tiainen Vanhastajaamasta Rautuun, liikeapul. Väinö Kuosa Saaroisista Juvalle.
 • 27.06.1939 Sk-järjestön Käkisalmen Sanomat
  • kevätammunnat Viipurin sk.-piirissä ...
  • Metsäpirtin Sarastuksella urheilukilpailut viime sunnuntaina. ...
  • Metsäpirtin kirkkovaltuustolla kokous viime sunnuntaina Käkisalmen Sanomat
   • Kirkkovaltuuston kokouksessa myönnettiin puolustuslaitoksen tarpeeksi määräala suota Metsäpirtin kunnassa.
   • Rovasti Sakkisen ja kauppias Leimolan esityksestä päätettiin rakennusaineet kirkon kiviaitaa varten hankkia harkinnan mukaan joko seurakunnan omalta maalta tai urakoitsijalta. ...
  • Kuulutus Käkisalmen Sanomat
   • Torstaina, elokuun 3 päivänä kello 16 myydään talollisten Aino Peltosen os Hämäläisen, sekä Lydia, Anna ja Lauri Hämäläisen omistama Peltola niminen tila 1.122 Metsäpirtin pitäjän Saaroisten kylässä. ... Tilalla on heikot asuin- ja talousrakennukset Laatokan rannalla.

Heinäkuu 1939

 • 07.07.1939 Käkisalmen tuomiokunta jaetaan Räisälän Sanomat
  • tammikuun alusta 1940.
  • Pyhäjärvestä, Sakkolasta, Vuokselasta ja Metsäpirtistä Suvannon tuomiokunta
  • Valtioneuvosto ...

Elokuu 1939

 • 03.08.1939 Metsäpirtti Maakansa
  • Kuolleita: Tal. Simo Hynnä,Koukunniemi 62 v; työm. l. Sirkka Helena Tirri Haapsaari 1 p; tal Juho Heikinp Hämäläinen, Vanhajaama 60 v 27 p.
  • Pyhäkoulunopettajien kokous pidetään elokuun 6 pnä siis ensi sunnuntaina jälkeen jumalanpalveluksen kirkossa. Samalla pyhäkoulu kirkon seudun lapsille.
  • NKY:n nuoriso- ja yleisökokous pidetään Paukunmäellä Juho Kuopalla ensi sunnunt aina alaken klo 3 ip. Kaikki tervetulleet.
  • Muuttaneita: työmiehet Mikko Hienonen ja Mikko Kiiski Sunikkalasta Jääskeen.
  • Tämänkuun 13 pnä tekee retken Metsäpirtin poikaosasto Sakkolaan, jossa pidetään rovastikunnan poikajuhla, joka alkaa jumalanpalveluksella kirkossa klo 10.
  • Vihityt: Sulo Heikkinen ja Annikki Eeva.
 • 08.08.1939 Metsäpirtin uusitun suojeluskuntatalon saliin mahtuu nyt 280 vierasta Käkisalmen Sanomat
 • 10.08.1939 Tanssi-iltama Metsäpirtin ns:n talossa Käkisalmen Sanomat
  • sunnuntaina elokuun 13 p:nä alkaen klo: 18 (6). Soittaa Pappinen ja kumpp.
  • 10.08.1939 Sakkolan seurakunta Käkisalmen Sanomat
   • Avioliittoon kuulutettuja: Tal.p. Väinö Jaakonp. Virolainen Petäjärveltä ja tal tr. Lydia Kirilintr Haakala Metsäpirtistä.
 • 12.08.1939 Sähkövirtaa Valkjärveltä olisi Metsäpirtin kunta halukas ostamaan Käkisalmen Sanomat
  • Metsäpirtin kunta kannattaa Kiviniemen keskikoulun hanketta
  • Valtuusto päätti tehdä valtioneuvostolle anomuksen, että kaikki ne Metsäpirtin kuntaan kuuluvien maiden ympäröimät maat, jotka maarekisterin mukaan kuuluvat Sakkolan ja Raudun kuntiin siirrettäisiin kunnallisessa ja seurakunnallisessa kuin myöskin muussa hallinnollisessa sekä oikeudellisessa suhteessa Metsäpirtin kuntaan. Anomuksen tekijöiksi valtuutettiin Mikko Peltonen ja Heikki Koskinen. Päätös julistettiin kiireellisenä täytäntöönpantavaksi.
  • Päätettiin tiedustaa Valkjärven sähköosuuskunnalta, paljonko tulisi sähkövirta maksamaan, jos osuuskunta sitä myisi muuntajasta Koselan kylässä, sekä että osuuskunta tekisi tarjouksen Metsäpirtin sähköosuuskunnille niiden omistamista sähkölinjoista, jos ne tulisivat myytäviksi. Samalla päätettiin ilmoittaa, että kunnan alueella tarvittaisiin, mikäli nykyiset osuuskunnat yhtyisivät nyt suunniteltuun hankkeeseen, noin 2000 valopistettä.
  • 12.08.1939 Tiiliä myytävänä Käkisalmen Sanomat
   • Punaiseksi poltettuja Savinotkon tiiliä myydään ajanmukaisilla hinnoilla Sopivat uuni- ja seinämuurauksiin. Metsäpirtissä 10.8.-39
   • Matti Immonen, Metsäpirtti, puh. Metsäpirtti 8.
 • 15.08.1939 Metsäpirtin maamiesseura järjestää päivän kestävän retken Lappeen maatalousnäyttelyyn Käkisalmen Sanomat
  • syyskuun 10. p:nä 1939. Retkelle lähtö tapahtuu linja-autolla yllämainittuna päivänä Saaroisten Osuuskaupalta klo 5 aamulla. ...
 • 17.08.1939 Urheilukilpailut Metsäpirtin Joentakana Käkisalmen Sanomat
  • Metsäpirtin v.- ja u.-seura 'Raikkaan' jäsentenväliset urheilukilpailut pidettiin ml:n Joentaan po kentällä tk:n 13 p:nä. Kilpailuissa saavutettiin seuraavia tuloksia: ...
 • 19.08.1939 Pyhäjärven sk:n aliupseerikerho retkeilyllä Kannaksen taistelupaikoilla Käkisalmen Sanomat
  • viime lauantaina ja sunnuntaina. Retkeilyyn osallistui 38 aliupseeria.
  • Pyhäjärveltä suunnattiin matka Metsäpirtin Tapparin rajavartioasemalle ja ja käytiin rajavartija Tiaisen muistomerkillä Täältä jatkui matka Rautuun, jossa hetkisen viivyttiin 'Kuolemanlaaksossa', jossa alikers Lääti taistelussa mukana olleena selosti täällä vapaussodan aikana käytyjä taisteluja. ...
 • 24.08.1939 Sortanlahden kalastajaseura juhli viime sunnuntaina. Moottorivene- ja soutukilpailut Käkisalmen Sanomat
 • 26.08.1939 Metsäpirtin kunta erilliseksi nimismiespiiriksi Käkisalmen Sanomat
  • Sakkolan nimismiespiiriin jäisivät vain Sakkola ja Vuoksela
  • Valtion ensi vuoden talousarvioehdotuksessa määräraha tarkoitukseen.
  • Valtion ensi vuoden talousarvioehdotuksessa on varattu määräraha Metsäpirtin kunnan muodostamista varten erilliseksi nimimiespiiriksi. ...
  • 26.08.1939 Haminaniityn verityön tekijä , työmies Tauno Hinkkanen sai 5 v:n kuritushuonetuomion Käkisalmen Sanomat
   • Käkisalmen ja Kaukolan syyskäräjät päättyivät eilen.
   • Käkisalmen ja Kaukolan varsinaiset syyskäräjät alkoivat Käkisalmessa viime tiistaina ja päättyivät eilen.
   • Käräjillä oli juttuja vähänlaisesti.
   • Kihlakunnanoikeus tuomitsi Metsäpirtistä kotoisin olevan työmies Tauno Hinkkasen täyttä ymmärrystä vailla olevana henkilönä taposta 5 vuodeksi kuritushuoneeseen.
   • Hinkkanen oli viime tammikuun 7 p:nä ampunut humaltuneena Käkisalmen pitäjän Tenkanlahden kylässä ns. Haminanniityllä työmies Antti Paukun kuoliaaksi.
  • 26.08.1939 Huutokauppa Käkisalmen Sanomat
   • Vapaaehtoisella huutokaupalla myydään uusi hirsinen talo tontin kanssa, tai ilman tonttia. Talo sijaitsee maantien laidassa, Metsäpirtin Korvenkylässä. Myös erilaista irtaimistoa myydään. Huutokauppa pidetään elok. 28 pnä klo 10.
   • Juho ja Elisa Laulajainen
  • 26.08.1939 Kuluvan vuoden joulukuun 4 p:nä toimitettavia kunnallisia vaaleja varten tehdyt vaaliluettelot Metsäpirtin kunnassa Käkisalmen Sanomat
   • ovat tarkistusta varten nähtävinä syyskuun 1 päivästä saman kuun 15 päivän loppuun v. 1939 allamainittujen vaalilautakuntien puheenjohjtajien luona, nimittäin ...
 • 29.08.1939 Metsäpirtin sk: Käkisalmen Sanomat
  • 3.9. klo 12 harj. Hatakkalan E. Tuokolla; 3.9. klo 12 harj. Raajun A. Paksulla; 4.9. harj. klo 13 Joentaan kansakoululla; 5.9. harj. klo 18 Koselan Harjoitustalolla; 6.9. harj. klo 18 Saaroisten sk-talolla; 7.9. harj. klo 18 Taipaleen kansakoululla; 8.9. harj. klo 18 Tapparin M. Hämäläisellä.
  • Koulutuskauden nyt jälleen alkaessa kehoitetaan jokaista suojeluskuntalaista käymään ahkerasti harjoituksissa ja siten täyttämään velvollisuutensa.
 • 31.08.1939 Tenkalahden pojat voittivat Käkisalmen Sanomat

Syyskuu 1939

 • 02.09.1939 Suomi julistautui eilen puolueettomaksi Käkisalmen Sanomat
  • Kannaksen linnoitustyöt edistyvät hyvää vauhtia miehien vaihtuessa joka viikko. ...
  • 02.09.1939 Taiteilijaseurue otava vierailee Käkisalmen Sanomat
   • Metsäpirtin Saaroisten sk.-talossa tänään lauantaina, ...
 • 03.09.1939 Reserviläisiä ylimääräisiin kertausharjoituksiin Laatokka
  • Puolustusministeriö on puolueettomuutemme turvaamisen tehostamiseksi päättänyt kutsua jonkin verran reserviläisiä ylimääräisiin kertausharjoituksiin. Kutsu koskee toistaiseksi vain vähäisiä reserviläiseriä.
 • 04.09.1939 Reserviläisiä ylimääräisiin kertausharjoituksiin Käkisalmen Sanomat
 • 05.09.1939 Metsäpirtin sk. Käkisalmen Sanomat
  • Harjoitukset 6.9 kello 13 Saaroisten sk talossa, 7.9 kello 13 Taipaleen kansakoululla, 8.9 kello 18 Tapparissa Manu Hämäläisellä (talo 3254). Mukaan otettava kartat ja kompassit.
 • 07.09.1939 Metsäpirtin v.- ja u.-seura Sarastus järjestää yleiset urheilukilpailut Käkisalmen Sanomat
  • nuorisoseuran kentällä 10.9.1939 alkaen klo 15. ...
  • 07.09.1939 Metsäpirtin kunnanvaltuustolla oli syyskokous tiistaina Käkisalmen Sanomat
   • Lukuisia vaaliasioita esillä
   • ...
  • 07.09.1939 Julkinen haaste Metsäpirtin poikamiehille Käkisalmen Sanomat
   • Koska Te, Metsäpirtin poikamiehet, olette leuhkineet ja pitäneet suurta suuta, että muka olette vahvempia kuin ukkomiehet, niin emme voi kauan sallia sellaista puhuttavan, vaan haastamme Teidät köydenvetokilpailuihin 10 miehen voimalla (ei Teille oikein miehen nimi sopisi) 10.9.1939 klo 15 Nuorisoseuran talon kentälle. Älkää tulko ylpeiksi, jos häviättekin kilpailun.
   • Metsäpirtin ukkomiehet
 • 08.09.1939 Metsäpirtin kunnan Saaroisten kansakoulun Opettajain lehti
  • toisen alakansakoulun opettajan virka julistetaan haettavaksi väliaikaisesti lv. 1939-1940.
  • Hakemukset lähetettävä johtokunnalle ennen syyskuun 15 päivää. Virkaa, johon on astuttava kutsun saatua, seuraa säädetty valtion palkka rajaseutulisineen . Luontaisedut korvataan rahassa. Valittu ei saa kieltäytyä.
  • Metsäpirtissä 1 p:nä syysk. 1939. Johtokunta.
  • Os: Metsäpirtti, Saaroinen.
 • 09.09.1939 Puolustusministeri Laatokka
  • Esitetyt varat eivät riitä puolustuslaitokselle
  • Mitään uhrauksia säästämättä on vielä oleva rauhan aika käytettävä, sillä turvallisuustakeita ei ole.
  • Puolustusministeri Niukkanen esitti eilisessä eduskunnan täysi-istunnossa numerotietoja siitä, millä tavalla puolustuskysymystä on nykyisen hallituksen aikana hoidettu.
   • Ministeri lausui m.m. ...
 • 09.09.1939 Sakkolan ja Vuokselan käräjät tällä viikolla Käkisalmen Sanomat
  • Käräjillä tuomittiin työmies Paavo Majanen Metsäpirtistä aseen tuonnista huveihin 30:een 10 mk:n päiväsakkoon.
 • 12.09.1939 Kolmen sk:n miehet suunnistamassa Raudussa Käkisalmen Sanomat
  • Metsäpirttiläiset parhaita
  • Suvannon sk.-alueen suunnistamiskilpailu pidettiin sunnuntaina Raudussa. Kilpailuun osallistui 29 miestä alueen kolmesta suojeluskunnasta. ...
  • Parhaat tulokset:
   • 1. Y. Raaska Petäjärven kyläosasto
   • 2. M. Ahtiainen Metsäpirtti Viisjoki
   • 3. O. Heinonen Metsäpirtti Vaskela
   • 4. M. Haapsaari Metsäpirtti Saaroinen
   • 5. A. Kitunen Metsäpirtti Viisjoki
  • Kyläosastojen välisen kilpailun voitti Metsäpirtin sk:n Viisjoen kyläosasto.
  • 12.09.1939 Ylimääräisiä kertausharjoituksia Käkisalmen Sanomat
   • Puolueettomuutemme loukkaamattomuuden vahvistamiseksi on meilläkin, kuten tunnettua, katsottu tarpeelliseksi jonkin verran lisätä palveluksessas olevien asevelvollisten lukumäärää kutsumalla äskettäin vähäinen määrä reserviläisiä ylimääräisiin harjoituksiin. Samassa tarkoituksessa ja puolustusvalmiuttamme silmällä pitäen on nyt lisäksi vahvistettu myös maa- ja ilmavoimien rauhanaikaisia joukko-osastoja kutsumalla viimeksi vakinaisesta palveluksesta vapautuneita takaisin joukko-osastoihinsa. ...
 • 15.09.1939 Yläkoulun kolmannen opettajan virka Opettajain lehti
  • julistetaan haettavaksi väliaikaisesti lv. 1939-1940 syyskuun 24 päivään mennessä. Virka on vastaan otettava kutsun saatua. Virasta maksetaan säädetty valtionpalkka rajaseutulisineen. Luontaisedut korvataan rahassa.
  • Metsäpirtissä syysk. 11 p:nä 1939. Johtokunta.
  • Os: Metsäpirtti, Saaroinen.
 • 16.09.1939 Piispantarkastus Metsäpirtissä pidettiin tk. 12-14 päivinä Käkisalmen Sanomat
 • 19.09.1939 Metsäpirtin porsaita Käkisalmen Sanomat
  • myydään torstaina 21 pnä Käkisalmen torilla klo 8-11. Huom! Isoja ja halpoja.
  • Myyjä
 • 23.09.1939 Kiitos Käkisalmen Sanomat
  • kaikille niille arv. sukulaisille, naapureille ja ystäville, jotka kunnioittivat meitä hopeahääpäivänämme 17.9.1939 läsnäolollaan, arvokkailla lahjoilla, kukilla ja onnentoivotuksilla, pyydämme lausua sydämelliset kiitoksemme.
  • Metsäpirtin Kirvesmäellä 20.9.1939, Elsa ja Juho Hynnä
  • 23.09.1939 Kirkollisia ilmoituksia, Metsäpirtti Käkisalmen Sanomat
   • Aviol. kuulutetaan:
    • Arvi Mikonp Repo Vanhajaamasta ja tal tr Helmi Helena Simonl Hyytiä Saaroisista; työmies Tahvo Tahvonp Pullinen Arkuntanhuasta ja tal. tr Selma Helena Heikintr Hyytiä Saaroisista; tal. Feodor Heimonen Vaskelasta ja tal tr Selma Sanelma Pärssinen Vaskelasta; työmies Konstantin Djorkinp Duldin Käkisalmen Kr kat srk ja palvelijatar Elisa Jaakontr Tuokko Metsäpirtin kylästä.
 • 26.09.1939 Metsäpirtin seurakunta myynyt puuta 85000 mk:lla Käkisalmen Sanomat
  • Metsäpirtin kirkkovaltuuston kokouksessa sunnuntaina esitettiin kirkkovaltuuston hyväksyttäväksi seurakuntien metsähuutokaupassa Viipurissa tehdyt Metsäpirtin seurakunnan metsäpuiden ostotarjoukset. ...
 • 28.09.1939 Metsäpirtin Osuuskaupan syyskokous Käkisalmen Sanomat
  • Metsäpirtin Osuuskaupan varsinainen syyskokous pidettiin ...
  • 28.09.1939 Metsäpirtin sk:n ampumakilpailut Käkisalmen Sanomat
   • Metsäpirtin suojeluskunta järjesti eilen ...
   • Parhaat tulokset: 1. E. Leimola, 2. V. Mentula, 3. V. Ahtiainen, 4. A. Ryyppö, 5. A. Myöhänen
 • 30.09.1939 Kertausharjoitusaikaa pidennetään Käkisalmen Sanomat
  • Upseereille 120 vrk ja aliupseereille vrk
  • Täten aikaansaadaan helpotusta koulutuksen järjestelyn suhteen
  • ...
  • Asevelvollisuuslain mukaan voidaan vakinaisen väen miesvahvuutta lisätä julistamalla yleinen tai osittainen liikekannallepano ja kutsumalla reserviläisiä ylimääräisiin harjoituksiin sekä sodan uhatessa, siirtämällä palveluksessa olevien kotiin laskeminen toistaiseksi. ...
  • 30.09.1939 Rajaseutupappia Metsäpirttiin ja Rautuun Käkisalmen Sanomat
   • esittää tuomiokapituli
   • ...

Lokakuu 1939

 • 03.10.1939 Metsäpirtin kuntalaisten tiedustelun johdosta Käkisalmen Sanomat
  • päätettiin yksimielisesti kannattaa Taipaleen sillan rakentamista Vaskelan kosken kohdalle, sillä silloin se tyydyttäisi rautulaistenkin tarpeen.
 • 05.10.1939 Sotapalveluksessa olevien omaisten avustaminen Laatokka
  • ...
 • 07.10.1939 Kuulutus Käkisalmen Sanomat
  • Ellei maksua tai muuta laillista estettä ilmaannu myydään itse tilaal toimitettavalla julkisella pakkohuutokaupalla seuraava ulosmitattu kiinteistö:
   • Perjantainan marraskuun 10 päivänä 1939 kello 14 myydään talollisen Feodor Heimosen omistama 0,0191 osalukuinen ja 0,0169 manttaalinen Suopelto-niminen tila RN:o 11.32 Metsäpirtin pitäjän Arkuntanhuan kylässä; myynti toimitetaan kauppias Simo Peltosen 4150 mk tuomiosaatavan sekä sen korkojen, oikeudenkäynti- ja täytäntöönpanokulujen suoritukseksi: tila on alaltaan 17,05 ha, josta 4,19 ha on viljeltyä, 2,09 viljelyskelpoista ja 10,71 ha varsinaista metsämaata ja on tilalla kohtalaiset asuin- ja talousrakennukset.
  • 07.10.1939 Petäjärven emäntäkouluun Käkisalmen Sanomat
   • uudelle emäntäkoulukurssille, joka alkaa marrask. 2 p:nä, on valittu Metsäpirtistä: Aino Hyytiä, Sirkka Loponen ja Bertta Kuoppa.
 • 10.10.1939 Reserviläisiä kutsuttu ylimääräisiin kertausharjoituksiin Käkisalmen Sanomat
  • Sen johdosta, että on katsottu tarpeelliseksi vahvistaa maamme puolueettomuusvartiointia , on joukko-osastojen reserviläisiä kutsuttu ylimääräisiin harjoituksiin. ...
 • 12.10.1939 Kuollut Käkisalmen Sanomat
  • Viime sunnuntaina kuoli Pyhäjärvellä maanviljelijä Aapro Hatakka. Hän on syntynyt Metsäpirtissä v. 1870. Lähinnä surevat puoliso ja lapset perheineen.
 • 28.10.1939 Metsäpirtin kunnalle Käkisalmen Sanomat
  • v:n 1939 tuloista verovelvollisille täten ilmoitetaan, että taksoituslautakunta on 25 pnä lokakuuta pitämässään kokouksessa päättänyt, että maatalouskiinteistöjen puhdas tuotto ha kohti arvioidaan seuraaviin määriin:
   • ...
  • Metsäpirtissä 26.10.1939 Albert Eeva, taksoituslautakunnan puheenjohtaja
  • 28.10.1939 Kunnalliskodin rakentamisen lykkäämistä v:een 1942 Käkisalmen Sanomat
   • anoo Metsäpirtin kunta
   • ...

Marraskuu 1939

 • 02.11.1939 Kaikki rakennukset on vakuutettava Käkisalmen Sanomat
 • 14.11.1939 Puolustuslainan merkintä Kaakkois-Karjalassa Käkisalmen Sanomat
  • Merkintäaika päättyy huomenna.
   • Metsäpirtin seurakunta merkitsee puolustuslainaa 100000 markkaa.
   • Metsäpirtin seurakunta on päättänyt merkitä puolustuslainaa 100000 mk. Lisäksi on seurakunta lahjoittanut Karjalan Kannakselta evakuoitujen avustamiseksi 50000 mk.
 • 23.11.1939 Lahjoituksia siirtoväen y.m. hyväksi Käkisalmen Sanomat
  • Rake Oy on kansanhuoltoministeriölle lahjoittanut 5220 mk, jotka liikkeen henkilökunta on kerännyt Kannaksen Metsäpirtistä evakuoitujen avustamiseksi.
  • Toiveita Käkisalmen Yhteislyseon koulutyön alkamisesta
   • Kouluhallituksen päätöstä odotetaan
   • Tiedustelimme eilen rehtori Hilma Hiilokselta onko tehty mitään päätöstä Käkisalmen Yhteislyseon koulun aloittamisesta ja saimme tietää, että rehtori on tehnyt anomuksen kouluhallitukselle työskentelyn aloittamiseksi koulun kaikilla luokilla. Käkisalmen sotilaspiirin päällikkö on puoltanut anomusta, mutta koukuhallituksen vastausta ei ole vielä saapunut. Jos ei koulutyötä voitaisi aloittaa vielä koko koulussa, toivotaan, että työskentely voitaisiin aloittaa ainakin yläluokilla ja ennen kaikkea kahdeksannella luokalla, joka nykyisen tilanteen aiheuttamasta keskeytyksestä kärsii eniten.
  • Kansakoulukin toimintaan lähiaikoina.
   • Muutamia viikkoja sitten aloitettiin Käkisalmen kaupungin kansakoulussa osittainen opetus niille oppilaille, jotka sillä kerralla olivat kaupungissa. Myöhemmin on oppilasmäärä lisääntynyt siinä määrin, että nyt vain muutamia oppilaita kultakin luokalta on ollut poissa. On suunniteltu, että koulun toiminta voitaisiin aloittaa kaikessa laajuudessaan lähipäivinä, mutta virallista päätöstä ei asiassa vielä ole tehty. Koulun toiminnan täydellisestä aloittamisesta ilmoitetaan aikanaan tässä lehdessä, kertoi opettaja N. Näykki tiedustelumme johdosta.
 • 25.11.1939 Käkisalmen Yhteislyseo aloittaa maanantaina Käkisalmen Sanomat
  • koulutyön koko laajuudessaan
   • Kouluhallitukselta saadun luvan perusteella aloitetaan maanantaina Käkisalmen Yhteislyseossa opetustyö kaikilla luokilla. Osa koulun luokkahuoneista jää edelleen muuhun käyttöön, mutta erinäisillä järjestelyillä voidaan kuitenkin saada koko oppilasmäärä kouluun sijoitetuksi. Viittaamme ilmoitukseen lehtemme tässä numerossa.
  • Kansakoulu käyntiin supistetussa muodossa maanantaina.
   • Eilisiltana pitämässään kokouksessa päätti Käkisalmen kansakoulun opettajakunta jatkaa koulun toimintaa supistetussa muodossa ensi maanantaina kuitenkin tähänastisesta vähän laajennettuna niin että alakoululuokilla opetetaan päivittäin 3 tuntia eli 9-12 ja yläluokilla 4 tuntia eli klo 8-12. Sen sijaan jatkoluokilla ei opetusta toistaiseksi anneta.
   • Opettajakunta kehoittaa kaikkia kaupungissa olevia oppilaita saapumaan kouluun.
  • Metsäpirtin kunnan kuluvan vuoden Käkisalmen Sanomat
   • kunnallisverojen viimeisen erän kanto toimitetaan kunnantoimistossa Koselassa perjantaina ja lauantaina ensi joulukuun 1 ja 2 p:nä klo 10-15. Maksajien tulee, mikäli mahdollista, tuoda kantotilaisuuteen verolippunsa.
  • Metsäpirtissä marraskuun 16 p:nä 1939. Kunnallislautakunta.
 • 28.11.1939 Neuvostoliitto väittää Suomesta ammutun 7 tykinlaukausta Käkisalmen Sanomat
 • 30.11.1939 Neuvostoliitto katkaisi viime yönä diplomaattiset suhteensa Suomeen Käkisalmen Sanomat
  • Hyökkäämättömyyssopimus irti. Molotov syyttää karkein sanoin Suomea vihamielisyydestä Neuvostoliittoa kohtaan.
   • ...
  • 30.11.1939 Venäläiset tulleet rajan yli ja vieneet Käkisalmen Sanomat
   • mennessään suomalaisen rajavartion Pummangissa. ...
  • 30.11.1939 Metsäpirtin lakimääräiset syyskäräjät Käkisalmen Sanomat
   • olivat marraskuun 27 ja 28 päivinä. Esillä oli vain muutama juttu. Oikeuden puheenjohtajana oli tuomiokunnan notaari U. Palho.

Joulukuu 1939

 • 04.12.1939 Neljä ryssien komppaniaa lakaistiin Manalaan Käkisalmen Sanomat
  • Perjantainpäivän taisteluista Metsäpirtissä ilmoitetaan, että venäläiset yritettyään edetä erään viljelysaukean yli kärsivät suurta mieshukkaa. Suomalaiset tuhosivat nim. tällöin kokonaista neljä viholliskomppaniaa, yhteensä n. 700 miestä.
 • 14.12.1939 Tervehdys Kannaksen siirtoväelle Käkisalmen Sanomat
  • Me Metsäpirtin, Raudun, Sakkolan, Valkjärven, Käkisalmen kaupungin ja maalaiskunnan, Pyhäjärven, Räisälän ja Vuokselan pojat täältä rintamalta lähetämme parhaimmat terveisemme sinne kotiväelle siellä jossakin Suomessa. Täällä ei ole hätää mitään, sillä tappelu on käynyt hyvin laatuun ja ryssä on saanut roimasti selkäänsä. Kyllä me kaikkemme koetamme ja viimeiseen saakka kestämme.
  • Muistakaapa kotiväki meitä kirjoillä ja tervehdyksillä. Jos mahdollisesti joku teistä ei muistaisi osoitetta, niin kirjoittakaa Käkisalmeen Käkisalmen Suojeluskutapiirille, joka hoitaa kirjeet ja lähetykset edelleen.
  • Ryssä tahtoi sotaa ja nyt se on saanut sodan sellaisen, että muistaa sen sata vuotta, sillä kun me kerran iskemme, niin me iskemme lujaa. Sen on ryssä jo saanut kokea.
  • Parhaat terveiset kotiväelle. Rintamalla olevat Kannaksen pojat
 • 15.12.1939 Eilen kätkettiin Pyhäjärven kirkkomaahan Käkisalmen Sanomat
  • viiden isänmaan puolesta kaatuneen sankarivainajan maallinen tomu yksinkertaisin sotilaallisin juhlallisuuksin
  • Vainajat olivat alik. Toivo Hämäläinen, alik. Einari Hirvonen, alik. Valio Katajamäki, korpr aali Heikki Puikkonen ja sotamies Eino Eeva, jotka kaikki Katajamäkeä lukuunottamatta olivat kotoisin Metsäpirtistä. ...
 • 18.12.1939 Jääkäri Tauno Hyytiä JP4:sta, Käkisalmen Sanomat
  • Tampereen teollisuuskoulun oppilas, ottakoon heti yhteyden Käkisalmen suojeluskunnan aluepäällikköön
 • 28.12.1939 Ilmoituksia, Sakkolan Taipaleesta Käkisalmen Sanomat
  • J. Tuokko haluaa ilmoittaa rintamalla olevalle kolmelle pojalleen, Tuovi, Erkki ja Albin Tuokolle, että kotiperhe on evakuoitu A. Meskasen taloon Hiitolan pitäjän Kuoksjärven kylään.
Henkilökohtaiset työkalut