Eero Toivio

Metsapirtti

Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tausta

Kirkonkylän kansakoulun opettaja

Kuntakokouksen puheenjohtaja

 • Eero Toivio In memoriam
  • Tämän kuun 4 päivän aamuna kello 1/2 7 (6.30) kuoli Metsäpirtissä kansakoulun opettaja \HLO{Toivio, Eero}Eero Toivio 42 vuoden 7 kk 2 päivän ikäisenä.
  • Syntyneenä Hämeessä Pälkäneellä, siis ikäänkuin sivistyksen rintamailla, joutui hän kohta ylioppilaaksi tultuaan kansakoulualalle ja muutamia vuosia väliaikaisena toimittuaan valitsi hän työpaikakseen yhden rajaseudun vähimmän kehittyneimpiä pitäjiä. Siellä näki hän olevan työtä paljon ja työmiehiä vähän. Opetettavia oli koulussa ja vieläkin enemmän koulun ulkopuolella. Vanhat ennakkoluulot ja piintynyt vanhoillisuuus olivat ainoat, mitkä Metsäpirtissä olivat kukoistustilassa ja niiden hävittämiseen suuntasi Eero Toivio toimintansa. Hänestä tuli ikäänkuin uudistuvan Metsäpirtin sielu. Hänen piti olla ja hän tahtoi olla mukana kaikkialla, missä uudistustyötä tehtiin.
  • Eero Toivio oli erikoisesti kiintynyt Metsäpirtin kunnallisiin asioihin. Niistä puolestatoista vuosikymmenestä, mitkä hän oli opettajana Metsäpirtissä, toimi hän 12 vuotta kuntakokouksen esimiehenä ja viime syksynä valittiin hänet taas uudelleen kuluvaksi kolmivuotiskaudeksi. Niinikään oli hän järjestävänä sieluna kaikissa muissakin kunnallisissa toimissa ja hankkeissa, mitä Metsäpirtissä viimeisinä viitenätoista vuotena on tehty ja suunniteltu. Paloapuyhdistys, maamiesseura ym kunnalliset ja taloudelliset yhdistykset ovat saaneet häntä kiittää siitä menestyksestä, mikä niillä on Metsäpirtissä ollut.
  • Nuorisoseuratoiminta kuului vainajan lempiharrastuksiin. Vuosikausia oli hän Metsäpirtin nuorisoseuran esimiehenä ja melkeinpä ainoana toimihenkilönä, kunnes ehti kasvattaa sellaisen sivistyksen kantajoukon, joka pystyy omakohtaisesti toimimaan vapaan valistustyön alalla. Tässä ei tietenkään voi yksityiskohtaisesti lähteä luettelemaan kaikkia niitä puuhia ja tehtäviä, joita Eero Toivio oli suorittamassa. Riittäköön kun jo alussa sanoimme, että uudistuva Metsäpirtin kunta menetti hänessä varsinaisen sielunsa ja kieltämättömän johtajansa, jonka sanoja kuunneltiin ja uskottiin kaikissa neuvotteluissa ja joka neuvoillaan ja teoillaan aina tarkoitti kunnan ja sen asujamiston parasta. Mainitsematta ei kuitenkaan voi jättää sitä, että vainaja innokkaana ja aatteeseen eläytyneenä nuorsuomalaisena teki paljon ja tuloksellista työtä nuorsuomalaisuuden hyväksi paikkakunnallaan. Itse hän oli kihlakuntansa huomatuimpia nuorsuomalaisten johtomiehiä ja kuului monet vuodet jäsenenä lisättyyn piiritoimikuntaan. Myöskin lehdellämme oli ilo laskea opettaja Eero Toivio innokkaimpien kirjeenvaihtajiensa joukkoon.
  • Vaikea kaulatauti katkaisi tarmokkaan ja innokkaan työntekijän elämän langan.
  • Hänen poismenonsa oli suuri tappio sekä Metsäpirtin kunnalle, että koko rajaseudun edistys- ja uudistustyölle.
  • Lähinnä vainajaa suremaan jäi vaimo ja kolme lasta.
  • Lähde: Käkisalmen Sanomat 4.5.1917
Etusivu Kylät Talot Väestö Zaporozhskoje
Henkilökohtaiset työkalut