KunnanValtuusto-07081922

Metsapirtti

Versio hetkellä 9. elokuuta 2022 kello 22.33 – tehnyt Kalevi.hyytia (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Kunnan valtuusto 07.08.1922

Kuva 135-3536 Pöytäkirja tehty Metsäpirtin kunnan valtuuston kokouksessa 7 päiv elokuuta 1922 saapuvilla olivat valtuuston jäsenet kaikki paits: Juho Hinkkanen, Juho Paukku Juho Jääskeläinen Mikko Tuokko A Viskari Aleks Hämäläinen.

1§ Kokous tunnustettiin lailiseksi.

2§ Hyväksyttiin kansakoulujen ohjesääntö joka on kirjoitettu tämän pöytäkirjan lopussa.

3§ Kunta päätti palkata niin sanotun rankkurin, koska Maaherra on julistanut kunnan vesikauhun saastuttamaksi: toimeen palkattavan henkilön saa palkata kunnallislautakunnan esimies.

4§ Maatalousministeriön myöntämä 100,000 mk lainan hoitajiksi valittiin maanviljelysrahaston johtokunta.

5§ Maatalousministeriön myöntämän 100,000 mk suuruisen lainan nostajiksi ja velkakirjan allekirjoittajiksi ja kuittaajiksi valittiin: kauppias Aaprm Hatakka ja maanviljelijä Heikki Koskinen.

6§ Inkeriläisiä lapsia ei voi tilan ahtauden takia sijoittaa kunnan kouluihin.

Kuva 135-3537

7§ Heikki Loposn anomus aiheettomana hyljättiin.

8§ Opettaja Juho Jääskeläisen tilalle kunnalliseen vaalilautakuntaan valittiin kiireellisessä järjestyksessä puheenjohtajaksi valittiin August Aleksinp. Hämäläinen ja varalle J Taureen.

9§ Päätettiin kehoittaa keskuslautakuntaa ilmoittamaan että kutka kuuluvat valtuustoon opettaja J Jääskeläisen ja Juho Sp Paukun varamiehinä.

10§ Pöytäkirjan tarkastajiksi tätä kokousta varten valittiin Arvi Ukkonen ja Salomon Käkönen.

Metsäpirtin kunnan kansakoulun Ohjesääntö

I Kansakoulujen hallinto ja talous

1§ Metsäpirtin kunta perustaa ja ylläpitää omalla alueellaan 15 pnä huhtikuuta 1921 annetussa oppivelvollisuuslaissa säädetyt kansakoulut sekä vastaa samana päivänä annetun kansakoulujen kustannuslain mukaan oppivelvollisuuden

Kuva 135-3538

aiheuttamista menoista, saaden niihin valtiolta avustusta voimassa olevien säädösten perusteella.

Kunnan osalle tuleviin kustannuksiin ottavat kaikki kuntalaiset osaa samojen perusteiden mukaan.

2§ Johtokunta Oppivelvollisuuden täytäntöön panoa ja kuun lähintä hoitoa varten valitsee kunnanvaltuusto voimassa olevien päätösten mukaisesti kansakoulun johtokunnan jokaiseen kansakoulupiiriin, jossa sijaitsee kunnan hallinnossa oleva koulu.

Johtokunta on yhteinen piirin ylä- ja alakansakoululle.

Ensimmäisessä kokouksessaan tammikuussa valitsee johtokunta keskuudestaan alkaneeksi kalenterivuodeksi puheenjohtajan, varapuheenjohtajan, sihteerin ja taloudenhoitajan, joista sihteerin toimeen voidaan valita myöskin opettaja.

Johtokunnan kokouksista on pidettävä pöytäkirjaa, johon käsitellyt asiat ja niistä tehdyt päätökset kuin myöskin kokousten väliajoilla saapuneet viranomaisten kiertokirjeet merkitään.

3§ Johtokunnan tehtävät Johtokunnan tehtävänä, sn lisäksi mitä laissa ja asetuksessa sanotaan, on

Sivu 135-3539

   1) valvoa, että sen piirissä oppivelvollisuus täytetään siitä annetun lain mukaan sekä pitää tätä varten piirin lapsista yleisissä ohjeissa määrättyä luetteloa.
   2) huolehtia koulun opettajiston kanssa koulurakennusten ja irtaimiston hoidosta sekä laatia niistä vuosittain omaisuusluettelo, josta käy ilmi koulussa edellisen vuoden vaihteessa ollut kaluston määrä, mitä vuoden kuluessa hankittiin lisää sekä mitä ehdotetaan poistettavaksi;
   3) tehdä ja jättää kunnallislautakunnalle ennen marraskuun 15 päivää menoarvio seuraavaa kalenterivuotta varten. Tähän ehdotukseen tulee liittyä esitykset uusien opettajavirkojen perustamisesta, koulun polttopuiden ja valon hankinnasta, koulun rakennusten, koulukaluston, opetusvälineiden, oppilaskirjaston y.m. irtaimiston korjauksista ja lisäyksistä, oppilaille hankittavista koulukirjoista, koulu- ja käsityötarpeista, sekä oppilaille annettavasta avustuksesta;
   4) tehdä menoarvioehdotuksen yhteydessä esitys opettajille luonnossa määrättyjen palkkaetujen suorituksesta;
   5) tehdä lukuvuoden päätyttyä vuosikertomus;
   6) määrätä lukukausien alkaminen ja päättyminen sekä loma-ajat, ottaen huomioon yleiset säännökset ja mahdollisuuden mukaan myöskin paikalliset olot;
   7) Noudattaen opettajainvirkoja auki-

Kuva 135-3540

     julistaessaan kunnanvaltuuston näistä y.m. ilmoittamisista antamia ohjeita:
   8) antaa kansakoulun oppilasluvun noustessa yli oppivelvollisuuslain 12§:ssä mainittujen määrien kunnanvaltuustolle perusteltu esitys koulupiirien jakamisesta tahi opettajavoimien lisäämisestä.

4§ Koulun talous Koulun menot suoritetaan kunnan rahastosta. Pienempiä käteismaksuja varten saa koulun taloudenhoitaja nostaa kunnan rahastosta tarpeellisia ennakkoeriä, ei kuitenkaan kerrallaan enempää kuin kunnanvaltuusto kunnallislautakunnan ehdotuksesta kutakin koulua varten on erikseen määrännyt ja ovat nämät alkuperäisine todisteineen kunnanrahastoon tilitettävät ennen kuin sieltä uusia ennakkoeriä saadaan nostaa.

Kunnanrahastosta menoja suoritettaessa tulee kuhunkin laskuun merkitä sen juokseva numero, tavaran vastaanotto ja maksettavaksi hyväksyminen tiliosoituksineen.

Johtokunta on vastuussa sille myönnetyistä varoista.

5§ Vieraskuntalaisten lasten käyminen kunnan kouluissa paitsi milloin heidän vanhempansa työansiolla oleskelevat paikkakunnalla, on sallittava ainoastaan silloin, kun tilaa kouluissa on opettaja voimia lisäämättä, ja on kunnan

Kuva 135-3541

tästä asian omaisen kunnan kanssa oppivelvollisuuslain 10 §:n mukaisesti sovittava. Kouluun otettujen vieraskuntalaisten lasten luettelon toimittakoon johtokunta viipymättä kunnallislautakunnalle, jonka tulee asianomaisilta kunnilta periä näistä lapsista koulumaksun saman verran kuin koulujen oppilaat kysymyksenäolevassa koulussa keskimäärin kunnalle maksavat.

II Opettajain palkkaus ja palkansuoritus 6§ Kansakoululaitoksen kustannuslain 6-13 §:ssä säädettyjen palkkaetujen lisäksi suorittaa kunta kullekin yläkansakoulun opettajalle vuosittain rahassa kaksituhatta (2000) Smk, ja on kunnanvaltuuston määrättävä rahapalkan suuruus kolmeksi vuodeksi kerrallaan lukien siitä kun tämä ohjesääntö on astunut voimaan.

Sitä paitsi saavat kunnassa palvelleet opettajat vuotuista lisäpalkkaa viiden (5) kymmenen (10) ja viidentoista (15) vuoden nuhteettomasta palveluksesta kerrallaan kymmenen 10% kunnan rahapalkasta.

7§ Niille opettajille, joille virkaa hakiessa on vakuutettu suurempi palkka kun mitä edellä on mainittu, suoritetaan se edelleen niin kauvan, kuin he virkaansa yhtäjaksoisesti hoitavat.

Kuva 135-3542

8§ Ellei opettajain palkkaukseen kuuluvia luontaisetuja voida luonnossa suorittaa, korvaa kunta ne kunnanvaltuuston kolmeksi vuodeksi kerrallaan hyväksymäin perusteiden mukaan, jolloin koulun ympäristössä vallitsevat hinnat ja Valtioneuvoston niistä vahvistamat määräykset ovat huomioonotettavat.

9§ Erityisille käsityönopettajille ja opettajattarille suoritetaan kunnan puolesta lisäpalkkiota kaksisataaviisikymmentä (250) Smk vuodessa.

10§ Jatko-opetuksen antamisesta maksetaan opettajille kunnan puolesta kaksi (2) Smk tunnilta.

11§ Alakansakoulun opettajille suoritta kunta kustannuslain 8§:ssä mainittujen luontaisetujen lisäksi rahapalkkaa vuosittain viisisataa (500) mk ja on kunnanvaltuuston määrättävä rahapalkan suuruus kolmeksi vuodeksi kerrallaan lukien siitä kun tämä ohjesääntö n astunut voimaan.

12§ Alakansakoulun opettajain puuttuvat luontaisedut korvataan samojen perusteiden mukaan ja samalla tavalla kuin yläkansakoulun opettajille.

Kuva 135-3543

13§ Ylä- ja alakansakoulun opettajain rahapalkat suoritetaan kunnanrahastosta johtokuntien laatimien palkkalistojen perusteella etukäteen kunkin kuukauden ensimmäisenä arkipäivänä.

Käsityönopettajan palkat sekä palkkiot jatko-opetuksesta maksetaan neljässä erässä ensimmäisenä arkipäivänä syys-joulu-maalis ja kesäkuussa, muuten samoin kuin varsinaiset palkatkin.

III Oppilaiden avustaminen 14§ Vaatetusavustuksena annetaan vähävaraisille yleensä vaatetus aineksia, vaatekangasta ja kenkänahkaa sekä poikkeustapauksissa pienempiä rahaeriä. Valmiita pukukappaleita hankitaan silloin, kun katsotaan, ettei ole valmistusmahdollisuutta oppilaan kotona tai koulupiirissä. Jos koulupiirissä toimii tai siihen perustetaan ompeluseura vähävaraisten kansakouluoppilasten vaatetusta varten, pitää se etupäässä huolen vaatteiden valmistuksesta. Aineiden oston ja oppilaille jakelun toimittaa kunkin koulun johtokunta, jonka myös tulee valvoa, että avustus oikein käytetään.

15§ Johtokunnan on oppilaiden kotiolojen perusteella, huomioon ottaen samalla koulumatkojen pituudet ja vaikeudet

Kuva 135-3544

arvioitava, ketkä ovat vähävaraisia ja sellaisina oikeutetut vaatetus ja ravintoavustusta saamaan.

Vähävaraisista ovat pitkämatkaiset otettavat etusijassa huomioon.

IV Erinäisiä määräyksiä 16§ Alakansakoulun oppilaiden ja yläkansakoulun kaikkien poika- ja köyhimpien tyttöoppilaiden käsityötarpeet kustantaa kunta.

17§ Luokkahuoneet puhdistetaan perinpohjin vähintään kaksi kertaa lukukaudessa ja muulloinkin tarpeen vaatiessa.

Päivittäinen luokkain lämmitys, lakaiseminen ja pölyjen pyyhkiminen järjestetään johtokuntien ehdoituksesta ja toimesta valtuuston päätöksen mukaan.

18§ Oppilaille ilmaiseksi annettavia koulutarpeita jaettaessa on huomioon otettava kouluhallituksen laatima luettelo siitä miten paljon kutakin lajia koulutarpeita oppilasta kohden katsotaan riittävän

19§ Koulun huoneustoa elköön ilman opettajan ja johtokunnan yhteistä suostumusta yleensä annettako koululle vieraisiin tarkoituksiin.

20§ Sitten kun tämä kunnanvaltuuston hyväksymä ohjesääntö on saanut kouluhallituksen vahvistuksen

Kuva 135-3545

on siitä kunnan toimesta jätettävä kappale kouluhallitukselle, asianomaiselle tarkastajalle ja kunkin koulun arkistoon.

Kokouksen puolesta Salomon Laulajainen

Pöytäkirja tarkastettu ja oikeaksi havaittu Arvi Ukkonen Salomon Käkönen


Pöytäkirja tehty Metsäpirtin kunnan valtuuston kokouksessa 29 päiv. elokuuta 1922 alkaen klo 11 ap. Saapuvilla olivat valtuuston jäsenet toiset paitsi Juho Paukku, Juho Jääskeläinen, Juho Hinkkanen, Jalmar Taureen, Mikko Tuokko, Heikki Koskinen ja S Käkönen.

1§ Kokous tunnustettiin lailliseksi.

2§ Metsäpirtin elintarvelautakunnan toimitusjohtajaa Heikki Loposta vastaan päätettiin nostaa syyte vuoden 1920-1921 elintarvelautakunnan tileissä olevien väärennysten ja vajausten suhteen. Asiaa kunnan puolesta ajamaan kaikissa oikeusasteissa valtuutettiin

Kuva 135-3546

talollinen Mikko Lamppu Sakkolasta, tahi hänen valtuuttamansa ollen tämä pöytäkirjan ote hänellä valtuutena asian ajamisessa.

3§ Tietoa kunnan puolesta Mikko Lampulle yllä olevasta päätöksestä valittiin antamaan valtuuston jäsen Arvi Ukkonen.

4§ Luettiin asutushallituksen välipäätös N: 1702 elok. 2. päivältä 1922 ja päätettiin ostaa niinsanottu Korholan tila kunnallisiin tarpeisiin vaivaistaloa varten, ja lisäselvityksiä antamaan valtuutettiin Jooseppi Eeva ja Aatami Hämäläinen taikka heidän valtuuttamansa.

5§ Tielautakunnan laatima menoarvio valtion maanteitä vrten vuodelle 1923 luettiin ja hyväksyttiin sellaisenaan.

6§ Koska o.y.k. Graniit on patteritöitä tiettäissään rikkonut kunnan maantiet pahasti, niin päätettiin anoa yllämainitulta osakeyhtiöltä korvausta kunnalle aiheuttamastaan vahinkosta.

Kokouksen puolesta Aleks. Orava

Kuva 135-3547

Pöytäkirja tarkastettu ja oikeaksi havaittu. K.A. Sihvo Juho Korkka

Julkiluettu kunnantalolla 29 pnä elok. 1922 Aleks Orava

Kuva 135-3548


Pöytäkirja tehty Metsäpirtin kunnan valtuuston kokouksessa 18 pnä syyskuuta 1922. Saapuvilla olivat valtuuston jäsenet toiset paitsi H .Myöhänen J Hinkkanen August Susi A Tuokko. Huom! V Suden ensimmäinen kokous.

1§ Kokous tunnustettiin lailliseksi.

2§ Valtuusto valitsi vuoden 1920-21 elintarvetilejä tarkastukseen viemään valtuuston varapuheenjohtajan Aleks Oravan ja on tämä pöytäkirjan ote hänelle oleva valtakirjana.

3§ Elintarvelautakunnan jäsenten Heikki Hatakan ja Matti Vilkin anomus vuosien 1919 tileistä jätettiin seuraavaan kokoukseen.

Kokouksen puolesta Salomon Laulajainen

Pöytäkirja tarkastettu ja oikeaksi havaittu. K.A. Sihvo Arvi Ukkonen

Julki luettu kunnantuvassa 18/9 22 Salmon Laulajainen

Kuva 135-3549

Pöytäkirja tehty Metsäpirtin kunnan valtuuston kokouksessa syyskuun 25 pnä 1922. Saapuvilla olivat valtuuston jäsenet kaikki paitsi Juho Hinkkanen, Mikko Tuokko ja A. Viskari. Aug. Suden ensimmäinen kokous!

1§ Kokous tunnustettiin lailliseksi.

2§ Kunnallislautakunnasta erovuorossa olevan Aatami Hämäläisen tilalle valittiin Hyytiä Aleksanter Joentaankylästä ja Aapram Eevan tilalle Aleksander Orava.

3§ Maanviljelysrahaston johtokuntaan valittiin Jooseppi Eevan tilalle Antti Koppanen ja Heikki Koskinen valittiin uudelleen.

4§ Holhouslautakuntaan valittiin Yrjö Tuokon tilalle valittiin Simo Ukkonen Kirvesmäeltä.

5§ Kirkonkylän kansakoulun johtokuntaan valittiin erovuorossa olevan Simo Suden tilalle valittiin Matti Loponen ja J.K. Sakkinen valittiin uudelleen.

6§ Terenttilän kansakoulun johtokunnasta erovuorossa olevan Aleks Myöhäsen tilalle valittiin Kaapre Viili

Kuva 135-3550

ja Mikko Viskari valittiin uudelleen.

7§ Saaroisten kansakoulun johtokunnasta erovuorossa olevan Simo Pullisen tilalle valittiin Jalmar Taurén ja Tahvo Hapsaari uudelleen.

8§ Joentan koulun johtokunnasta erovuorossa olevat August Susi ja Aleks Hyytiä valittiin molemmat uudelleen.

9§ Kunnan metsälautakuntaan valittiin Arvi Ukkosen tilalle valittiin Salomon Käkönen ja varajäsen Kaapre Viskari valittiin uudelleen.

10§ Kunnan kantakirjaston johtokuntaan valittiin opet. J. Jääskeläisen tilalle valittiin Simo Susi Tahvp.

11§ Köyhäinhoito hallituksen jäseniksi valittiin erovuorossa olevien Juho Paukun M Kiiskin N. Jeremejeffin ja H Myöhäsen tiloille valittiin Aapro Susi Matti Kiiski uudelleen N. Jeremejeff uudelleen ja Aleks Myöhäsen tilalle valittiin Arvi Ukkonen.

12§ Sotilasmajoituslautakuntaan valittiin entiset jäsenet kaikki uudeleen.

13§ Asutuslautakuntaan valittiin Aadam Hämäläinen ja Aadam Hyytiä Matti Koskivaara ja Juho Ep Eeva.

Kuva 135-3551

ja Asutusneuvojaksi valittiin Heikki Peltonen ja tämän asutslautakunnan toiminta alkaa 25/9 22.

14§ Koulutuslautakunnalle päätettiin ostaa erityinen säilytyslipas, ja asutuskassan rahat ja arvopaperit päätettiin säilyttää kunnan kassakaapissa.

15§ Takseerauslautakunnan tehtäviä toimittamaan valittiin kunnallislautakunta kokonaisuudessaan, ja heidän lisäkseen: Arkuntanhuasta Heikki Koskinen Koukunniemestä: Simo JP Hynnä Taipaleesta: Lauri Laulajainen Metsäpirtti: Salomon Susi Hatakkala: Aadam Hp Hämäläinen Sunikkalasta: Juho Korkka Joentaanta: Aug. Susi Saaroisii No 2: Tahvo Haapsaari Vanhastajaamasta: Aadam Ap Hämääinen Tullivartia: Antti Tuokko Opettaja Sihvo Kappias E Leimola Kirvesm. Martti Kuoppa.

16§ Tutkija lautakuntana toimii valtuusto.

17§ Taksoituslautakunnan palkaksi määrättiin 15 mrk. päivältä ja jos se valitsee jotakin toimikuntia, niin niille 25 mk. päivältä.

Kuva 135-3552

18§ Vuoden 1918 Elintarvelautakunnan tilit päätettiin tiettää 2(?) valantehneellä tilien tarkastajalla ja tilit tehtäväksi jättää J Eeva.

Kokouksen puolesta Salomon Laulajainen

Pöytäkirja paikalla tarkastettu ja oikeaksi havaittu Heikki Koskinen Salomon Käkönen

Julkiluettu kunnantalolla 25/9 22.

Henkilökohtaiset työkalut