Kauppiaita

Metsapirtti

Versioiden väliset erot
Loikkaa: valikkoon, hakuun
(Yksityiskauppiaita)
(Osuuskaupat)
Rivi 6: Rivi 6:
=== Osuuskaupat ===
=== Osuuskaupat ===
 +
* Osuustoiminta-ajatus heräsi Metsäpirtissä vuonna 1907. Taipaleen lautalle perustettiin silloin osuuskauppa ja seuraavana vuonna avattiin sen sivumyymälä Saaroisissa. Alituinen henkilöstön vaihtuminen ja laimea yhteishenki veivät kuitenkin tämän yrityksen nurin jo 1910.
=== Yksityiskauppiaita ===
=== Yksityiskauppiaita ===

Versio 13. huhtikuuta 2018 kello 17.59

Sisällysluettelo

Historiaa

  • Metsäpirtin Koselassa, Viisjoessa, on ollut mylly.

Metsäpirtin kaupat

Osuuskaupat

  • Osuustoiminta-ajatus heräsi Metsäpirtissä vuonna 1907. Taipaleen lautalle perustettiin silloin osuuskauppa ja seuraavana vuonna avattiin sen sivumyymälä Saaroisissa. Alituinen henkilöstön vaihtuminen ja laimea yhteishenki veivät kuitenkin tämän yrityksen nurin jo 1910.

Yksityiskauppiaita

  • Kauppaliikkeiden perustaminen maaseudulle kävi päinsä vasta vuoden 1859 jäkeen. Sitä ennen oli kaikki ostokset tehtävä kaupungeissa.
  • Metsäpirtin ensimmäinen kauppa oli Alekdander Lebedeffin viinakauppa Koselassa.
    • Viinakaupan jälkeen Lebedeff perusti sekatavarakaupan.
    • Lebedeffin vävy, Käkisalmesta kotoisin oleva Andrei Kanninen, perusti v 1883 kirkonkylään pappilan paikalle sekatavarakaupan, kun kalavedet joutuivat huutokaupalla Vilppo Myöhäselle, Heikki Ukkoselle ja Jooseppi Laulajaiselle.
    • Andrei Kannisen jälkeen oli kauppiaana hänen poikansa Pekko, mutta hän kuoli viinaan, niin leski otti puusniekaksi Sakkolan Riiskasta Jasha Mamejeffin. Tämä meni vuosidadan vaihduttua vararikkoon.
    • Myöskin Lebedeffin kauppa Koselassa loppui ukon itsensä kuoltua, kun hänellä ei ollut miehistä perillistä.
  • Useita uusia kauppaliikkeitä perustettiin vuosisadan vaihteessa.
    • Kaupparekisteriin on 12.3.1897 ilmoitettu Tahvo Antinpk Hyytiän ja Juho Ahtiaisen kaupat Saaroisissa, Emanuel Hatakan Hatakanmäellä ja Eljas Vilponpoika Myöhäsen, myöhemmin Veljekset Myöhänen, Koselaan, 26.6.1897 Nikolai Gavriloff Timofejeffin Saaroisiin, 1.10.1897 Tahvo Peltosen & Kumppanin kirkonkylään, 21.4.1899 Eljas Eljaksenpk Myöhäsen (Suur-Eljas) Koukunniemeen, 19.10.1900 Matti Jortikan Taipaleen lautalle, 25.1.1905 Veljekset Ukkosen (omistajina Simo ja Manu Ukkonen) Taipaleen lautalle sekä 28.06.1926 Heikki Pärssisen Taipaleen lautalle ja 29.3.1927 Eino Leimolan kirkonkylään. Monet näistä lienevät aloittaneet toimintansa ennen kaupparekisteriin merkitsemistä, ainakin niin olivat varmasti tehneet Pässinen ja Leimola.
    • Monet edellä mainituista kaupoista olivat verrattain lyhytikäisiä. Talvisodan alkuun asti näistä oli toiminnassa vain Veljekset Myöhäsen kauppa Koselassa sekä Eino Leimolan kauppa kirkonkylällä ja Heikki Pärssisen perillisten kauppa Taipaleen lautalla.
    • Eljas Myöhäsen kauppa loppui Koukunniemessä liian pienen asiakaskunnan vuoksi. Hänen jälkeensä Matti Jortikan kauppa Taipaleen lautalla ajautui vararikkoon, kuten myös Tahvo Peltosen kauppa Viisjoella ja Tahvo Peltosen & Kumpp:n kauppa kirkonkylässä, jotka menivät vararikkoon v 1907. Juho Ahtiainen Saaroisista lopetti itse kauppahommansa, samoin Veljekset Ukkonen Taipaleen lautalta kauppiaana toimineen Manu Ukkosen ryhdyttyä puuliikehommiin.
    • Tahvo Hyytiän kauppa joutui perustajan kuoltua veljesten keskeisessä pesänjaossa 1920-luvulla Manu Hyytiälle. Emanuel Hatakan perustama kauppa, jota hoiti hänen monissa yhteiskunnallisissa toimissa ansioitunut poikansa Abram Hatakka, oli samoin kuin Veljekset Ukkosenkin kauppa, erinomaisen vankalla taloudellisella pohjalla, mutta siitä huolimatta se lopetti Abram Hatakan kuoltua 1920-luvun loppupuolella toimintansa.
    • Yksityiskauppiaiden olikin vaikeata toimia Metsäpirtissä, jossa osuuskauppa-aate oli saanut suuren kannatuksen.

Metsäpirtin osuuskaupan suunnitelmia

Metsäpirtin kauppiaat

Etusivu Elinkeinot Talot Väestö Zaporozhskoje
Henkilökohtaiset työkalut