Keskustelu:Kivennavan kylät

Metsapirtti

Versioiden väliset erot
Loikkaa: valikkoon, hakuun
 
(Versioiden välissä yksi muu muokkaus.)

Nykyinen versio 12. tammikuuta 2016 kello 08.18

Kivennavan kylät

Historiallinen ulottuvuus on tärkeintä. Valmiina näiden sivujen pitää antaa aikamatka mistä tahansa kylästä niin pitkälle kuin lähteet ulottuvat. Nämä kylännimet ja yhdistelmät eri aikoina pitäisi nyt heti seuraavaksi listata jonnekin, vaikka omaksi sivukseen. Muuten tässä ollaan aika solmussa näiden kyläsivujen kanssa hetken päästä kun tähän lomittuu eri aikakausia.

Kivennavan kylien nimitykset

Pekka 29. joulukuuta 2015 kello 08.05 (UTC)

PS. Kirjoitukseensa saa wikissä puumerkkinsä aikamerkintöineen neljällä tildellä. (alt gr + å-kirjaimesta oikealla oleva näppäin, ns. matomerkki, kaksi painallusta antaa yhden madon)



Kivennavalla on aikojen saatossa ollut erilaisia ja erinimisiä kyliä. Kylien maantieteelliset rajat ovat myös vuosisatojen vieriessä muuttuneet. 1930-luvulla olleet kylät ovat toki ne viimeiset, joissa esipolvemme ovat asuneet ja joita vanhempamme muistelevat. Niiden rakenne on pääosin isojaon aikaisten päätösten mukaisia. Terijoen itsenäistymien ja laajeneminen vastaavasti pienensivät Kivennavan aluetta.

Koska tässä pyritään tarjoamaan Kivennavan historiaa, niin on luontevaa, että myös kylien kohdalta otetaan huomioon niiden historia ja nimitykset.

  • Esimerkiksi tuo Tiilimaa (ja sen monet eri nimitykset) on ollut Kivennavan kylä aina 1900-luvulle asti. Ei sitä voi unohtaa, vaan on otetava mukaan.
  • Sen sijaan esim 'kolmikylää' ei käsittääkseni ole ollut koskaan olemassa, vaan tuota nimitystä on käytetty kirjoitettaessa Kolmikylä-kirjaa. Vastaavia kyläkoosteita on muuallakin. Yksi tekijä näiden kyläkoosteiden muodostumiselle ovat olleet koulupiirit.
  • Multala ja Sikiälä ovat olleet samaan aikaan olemassa. Esim 1840-luvulla. Tästä syystä molemmat kylät tulisi näkyä erillisinä kyläluettelossa.
  • Myös Systerbäckin ja Valkeasaaren sekä Kronstadtin alueet on hyvä tuoda näkyviin siltä osin, kuin ovat kuuluneet Kivennavalle.

Tähän kokonaisuuteen (ja 'virtuaali-Kivennapaan') on hyvä luoda myös näkymä kylien maantieteellisen alueen kehittymiseen. Kovin paljon kartta-aineistoa tästä näkökulmasta tarkastellen ei ole käytettävissä, mutta etsitään mitä löytyy.

Kalevi 29.12.2015 klo 04.53)



Henkikirjoissa Kurkela jakautui Vanhakylään, Montosenmäkeen, Hämäläisenmäkeen ja Tonteriin. (HUOM Tässä kohden kyläjaottelu on vielä ristiriitainen) Nyt tässä luettelossa ovat Hiirelä ja Tonteri. Hiirelä on henkikirjojen Montosenmäki ja Hämäläisenmäki. Vanhakylää ei tässä luettelossa ole. Pitäisikö Vanhakylä lisätä jolloin Kurkela poistetaan? Vai liitetäänkö Hiirelä ja Tonteri Kurkelaan? Pekka 29. joulukuuta 2015 kello 05.37 (UTC)



Keskustelusivun tarkoitus on lyhyesti esitellä peräkkäin kaikki Kivennavan kylät. Kylien varsinainen esittely on niiden omalla sivulla, joissa näyttäisi olevan tarvetta ainakin kolmelle alasivulle. Tein niihin linkit taulukkopalkilla, jonka ulkoasua olen miettinyt. Vaihtoehtoja on ollut toistaiseksi kaksi.

Esimerkki:

Kaukolempiälä

Kaukolempiälää kutsuttiin myös Perä-Voipeelaksi. Se oli yksi Kolmikyläksi nimitetyn kylärykelmän kokonaisuudesta.

Historiaa Talot 1939 Holttilan suvut Holttila nyt

Toinen vaihtoehto:

Kaukolempiälä

Kaukolempiälää kutsuttiin myös Perä-Voipeelaksi. Se oli yksi Kolmikyläksi nimitetyn kylärykelmän kokonaisuudesta.

>Tiedot Kaukolempiälästä vielä puuttuvat< Kaukolempiälän suvut Kaukolempiälän talot 1939 Kaukolempiälän historiaa

Ulkonäkö ei mielestäni muuten ole oleellinen, mutta helppokäyttöisyys ja yhdenmukaisuus kylien kohdalla voisi olla tavoite. Pekka 28. joulukuuta 2015 kello 01.31 (UTC)

Henkilökohtaiset työkalut